Site icon Slatki Tajni

Cokoladna lepliva torta so cokoladen preliv od After Eight cokolado!!

Mentol i cokolado e preubava kombinacija. Tortata e prvoklasna torta so bogat lepliv cokoladen pandespan, i cokoladen preliv so mentol. 


Sostojki za pandespan;

– 200 gr temno cokolado, jas upotrebuvam 60 % 

– 200 gr puter

SlatkiTajni.com

– 3 jajca

– 200 gr seker

– 1 lazicka vanilin śeker 

– prstofat sol 

– 180 gr brasno

Sostojki za cokoladna glazura: 

– 25 gr puter

– 100 gr slatka pavlaka /hopla 

SlatkiTajni.com

– 25 parcinja After Eight cokolado ili drugo cokolado so mentol

Podgotovka:

1. Kalap od 24 cm na koj mu se odstranuva obracot se oblozuva so mrsna hartija na dnoto i se premackuva so puter po kraevite.

2. Puterot se rastopuva vo tendzerce na ringla, se dodava cokoladoto, predhodno iseckano. Stom cokoladoto ke se rastopi  se trga tendzereto nastrana i se ostava malku da se izladi.

3. Vo sad se matat so mikser jajcata i sekerot, ubava kremasta smesa. Suvite sostoji se meśaat vo cinija. Se dodavaat suvite sostojki i cokoladoto so puterot, vo sadot so jajcata i se promeshuva ubavo. Se istura smesata vo kalapot i se pece ponisko vo zagreana rerna na 175 stepeni 20 min. Se ostava pandespanot da se izladi, potoa se stava vo frizider za ubavo da se stigni, jas go ostavam vo frizider preku nok. 

Podgotovka za cokoladna glazura: 

1. Site sostojki se stavaat vo tendzerce i tivok ogan na ringla se mesha postojano se dodeka ne se rastopaat puterot i cokoladoto. Se trga tendzereto od sporet i se ostava gluzurata da se izlade i da se zadebeli kako krem

Priprema na torta:

1. Pandespanot se vadi od frizider, se vadi od kalapot i se stava vo sad za serviranje. Se istura gluzurata vrz pandespanot i se dekorira tortata so portokal i so mentol cokolado. Tortata e isto vkusna da se servira so edna topka sladoled od vanila. 

Facebook Comments
Exit mobile version