Site icon Slatki Tajni

Krofni

 

Sostojki;
– 300 do 400 ml mleko
– 1 celo jajce
– 1 zolcka
– 25 gr svez kvasec
– 4 lazici seker
– 0,5 lazicka sol
– 700 do 750 gr brasno
– 50 gr puter
– malku rum, moze isto da se zameni rumot so kora od limon ili 1/2 lazicka kardemon.

 

 

Podgotovka:

1. Kvasecot se drobi vo sad i se mesha so 100 ml ladno mleko, 1 lazica seker i 2 lazici brasno. Se mesha so zica za da nema grutcinja ( ako sepak uste ima mali grutcinja ne e strasno ) se ostava da stasa tecnosta okolu 15 min.

2. Puterot se rastopuva i se ostava da se izlade vo sobna temp. So mikser se matat jajceto, zolckata i ostanatiot seker, ubava kremasta smesa. Se dodavaat vo sadot so kvasecot, se dodavaat isto puterot i rumot i se mesha. Jas staviv ovoj pat kardemon, moj omilen zacin i preubavi bea.

3. Mlekoto se tople, se dodava 200 ml mleko vo sadot, 100 ml se ostava nastrana. Se dodava i brasnoto okolu 600 gr i se mesha ubavo so mikser. Testoto treba da bide elasticno no sepak meko i leplivo. Se dodava ostanatoto brasno i postepeno od ostanatoto mleko ako treba za da dojde ubavo elasticno meko testo. Se ostava da stasa testoto pokrieno okolu 1 saat. Ako osejkate deka testoto e mnogu tecno moze da se dodade brasno, no jas poveke od 750 gr ne dodavam. Zatoa ostanatoto mleko 100 ml go dodavat postepeno

4. Na rabotna masa porosena so brasno se istura testoto i se premesuva. Se ostava testoto da odmori okolu 10 do 15 min.

5. Testoto se rasukuva vo vid na kora ( 1 cm debelina ) i se vadi krugovi so casa ili so modla. Se pokrivaat krofnite i se ostavaat da narasnat 30 min.

6. 1 litar maslo se zagreva do 180 stepeni, se stavaat okolu 4 krofni da se przar, stranata so bese gore dodeka krofnite stasuvaja se przi prva. Stom prvite krofni se staveni da se przat se pokriva tendzereto so kapak dodeka se przaat, se vadi kapakot i se prevrtuvaat krofnite da se przat i na drugata strana no ovoj pat bez kapak. I taka isto se povtoruva postapkata i za ostanatite krofni. Se vadat krofnite i se stavaat vo sad so kujnska hartija za da se iscedat od masloto. Se porosuvaat so seker vo prav i se poslozuvaat topli: 🙂

 

 

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version