Site icon Slatki Tajni

Cheescake so jagodi

 

 

 

Nesto najlesno za pravenje i mnogu vkusno. Preubav cheescake so vkusovi na prolet i leto. 🙂

 

 

Sostojki;
– 180 do 200 gr biskviti
– 125 gr puter
– 400 gr krem sirenje
– 2 jajca
– 2 lazicki vanila ekstrakt ili vanilin seker
– 90 gr seker
– svezi jagotki
– 200 ml sok za rastvoranje od jagotki
– 5 zelatin listovi

 

Podgotovka;

1. Biskvitite se blendirat, puterot se rastopuva. Vo sad se meshaat puterot i bisvitite, i se isturaat vo kalap od 23 cm oblozen so mrsna hartija na dnoto, i premackan so malku maslo po kraevite. So lazica ili so raka se pritiska smesta vo kalapot da dojde kako pandespan. Se pece pandespanot vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 10 min.

2. Vo sad za matenje se stavaat jajcata, vanila ekstrakt ili vanilin seker i sekerot, se mati so mikser nekoja minuta ubava kremasta smesa. Se dodava krem sirenjeto i se mesha poleka. Se istura smesata vo kalapot so pandespanot i se pece kolaceto vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 20 do 25 min. Stom kolaceto e peceno se ostava skroz da se izladi. Za pobrzo moze da se stavi vo frizider.

3. Jagotkite se cistat,mijat i se redat vrz kolaceto. Zelatin listovite se stavaat vo cinja so ladna voda za da omeknat. Vo tendzerce na ringla i na tivok ogan se stava sokot za rastvoruvanje da se stopli. Se dodava zelatinot i postojano se mesha se dodeka ne se rastopi zelatinot. Stom zelatinot e rastopen se stava tendzereto vo dlabok sad poln so ladna voda za pobrzo da se izladi. Stom tecnosta e uste mlaka se istura vo kalapot vrz jagotkite i vednas se stava kolaceto vo frizider nekoj saat. 

 

 

 

P.S;

– Kolaceto ima neutralen vkus zatoa mozi da se stava ovosje po sezona, na primer ako se pravi so vishni se stava sok od vishni, ako se pravi so malinki se stava sok od malinki itn…

– 2 zelatin listovi e isto kako 1 lazicka zelatin vo prav. 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version