Site icon Slatki Tajni

Solena švedska torta so tuna i morski plodovi!!

Prevkusna solena torta so tuna i morski plodovi za posebni prigodi. Tortata se filuvani eden den pred da se jadi, a se ukrasuva istiot den koga ke se servira. 

Sostojki za fil 1: 

– 2 konzervi tuna
– 2 do 3 lazici majonez
– 1 crven kromid
– 100 do 150 ml kisela pavlaka
– sol, biber
– sok od limon po zelba
– seckan svez kopar
 
 

Podgotovka za fil 1:

1. Kromidot se secka po sitno. Se meshaat site sostojki vo sad i se zacinuva so sol, biber, sok od limon i kopar.


Sostojki za fil 2:
– 6 vareni jajca
– 2 do 3 lazici majonez
– 100 do 150 ml kisela pavlaka
– seckan kopar
– sok od limon
– sol, biber

Podgotovka za fil 2:

1. Jajcata se lupat i se pasirat so viluska. Se meshaat site sostojki vo sad i se zacinuva so sol, biber, sok od limon i seckan kopar.

Za tortata vi e potrebno; 

– leb za tost, krem sirenje 

– majonez

1. Na lepceto im se secat po malku kraevite no i nemora, moze i taka da se stavat ne seceni, se redat edno do drugo vo pogolema podloga  za serviranje. Za polesno poglednete gi slikite podolu. Se premackuvaat lepcinjata so malku krem sirenje, potoa se filuvaat so prviot fil, povtorno se stava red so lepcinja, i ovde e ista postapkata, se premackuvaat lepcinjata so krem sirenje i se filuvaat so vtoriot fil, potoa poftorno se stava tret red so lepcinja i cela torta i po kraevite se premackuva so tenok sloj od majonez ili kisela pavlaka. 

2. Se stava plasticna folija na torta i se stava vo frizider da odmori preku nok. Sto poveke stoe tortata posocna i poubava e.

3. Istiot den koga ke se posluzuva tortata, povtorno se premackuva so malku majonez i se dekorira po zelba na primer so so zelena salata, vareni jajca, zelencuk, kopar, svezi rakovi, limon itn…. Se pokriva pazlivo so plasticna folija i se stava vo frizider. 




Facebook Comments
Exit mobile version