Site icon Slatki Tajni

Loukoumades!!

Tradicionalno grcki loukomades se pravat so serbet ili samo se prelivaat so med, se porosuvaat so seker vo prav, so seckani orevi ili so susam i so cimet

Sostojki za testo:
– 25 gr svez kvasec ili 9 gr suv
– 250 ml mlaka voda
– malku sol
– 1 lazica seker
– 250 gr brasno

Serbet:
– 300 ml voda
– 200 gr seker
– 1 lazica med
– 1 stapce cimet 
 

Neutralno maslo za przenje.

Podgotovka:

1. Najprvo se pravi serbetot, deka treba da bidi skroz laden. Vo tendzerce se stavaat sostojkite i na ringla se stava tecnosta da zovrie, se ostava da povari nekoja minuta i se trga nastrana za da se izladi skroz.

2. Vo sad se drobi kvasecot i se promeshuva so mlakata voda. Se dodavaat solta, sekerot i brasnoto se promeshuva so drvena lazica ubava tecna smesa. Sadot se pokriva so plasticna folija i se ostava da stasa smesata 1 saat.

3. Se zagreva maslo na ringla vo pogolemo tendzerce, koga masloto e 180 stepeni gotovo e za przenje.

Se priprema ladna voda vo edna casa, lazica ili alat za sladoled se brcnuva vo ladnata voda, se zema smesa i se spuśta smesata vo masloto, povtorno se brcnuva lazicata vo ladnata voda se zema smesa i taka se prodolzuva. Se przat krofnite po malku, da dobiat kora i malku boja i se vadat nedoprzeni i se stavaat vo tepcija oblozena so kujnska hartija, taka se prodolzuva se dodeka ne se potrosi smesata. I vo red e ako krofnite ne se ona perfektno okrugli. :-))

4. Stom smesata e potrosena, se stavaat krofnite povtorno vo masloto za ubavo da se isprzat. Se przat se dodeka ne dobijat ubava boja, postojana se meshaat vo masloto za da fatat boja na site strani. Se vadat od masloto so cedalka i vednas se stavaat vo ladniot serbet nekoja sekunda. Se prodolzuva na ist nacin i so ostanatite krofni. Koga se gotovi se porosuvaat so cimet, seckani orevi ili so susam i se posluzuvaat topli.

5. Krofnite se isto vkusni i bez serbet, mozat isto od koga se gotovi da se prskat so med, se porosuvaat so cimet i seckani orevi ili so susam i se serviraat topli. 🙂

Po vtor pat przenje…


Vo serbetot…


Gotovi..


Loukoumades bez serbet, samo preliveni so med i poroseni so seker vo prav..

Facebook Comments
Exit mobile version