Site icon Slatki Tajni

Cokoladen pandespan

Najubav pandespan za torti, mek, socen i visok. 

Slobodno moze se sece na 3 ili 4 kori i da se filuva po zelba.. 

 

 

Sostojki:

– jajca

– seker

– brasno

– pecivo

– kakao

 

Podgotovka:

1. Kalap od 24 cm na koj mu se odstranuva obracot se premackuva so puter i se oblozuva so mrsna hartija, i na dnoto i po kraevite. Pogledenetegi slikite podolu za polesno.

2. Na rabotna masa se stava 3 isti visoki casi. Vo prvata se casa se stavaat 6 krseni pogolemi jajca ili 7 pomali. Vo vtorata casa se stava seker i vo tretata casa se stava brasno, 1/3 kakao i 2 lazicki pecivo. Vazno e da bidat site casi isto polni. Sve zavisi od kolicinata na jajcata, znaci kolku kolicina vo casata jajca tolku seker i brasno. Poglednete gi slikite podolu za polesno.

3. Vo podlabok sad se matat jajcata i sekerot vo mikser podolgo vreme okolu 5 min, da dojde smesata ubava kremasta. Se dodava proseanoto brasno, pecivo i kakao se promesuva nezno. Se istura smesata vo kalapot i se pece vo zagreana rerna na 180 stepeni 40 do 50 min zavisi od rerna. Prvite 30 min dodeka se pece pandespanot nesmee nikako rernata da se otvora. Ke probate so cepkalka dali e skroz ispecen pandespanot posle 40 min. Ako dobie mnogu boja moze da se pokrie so folija.

4. Stom pandespanot e ispecen se vadi od rerna i se ostava malku da se izladi, obracot na kalapot se odstranuva i poleka se prevrtuva pandespanot na druga mrsna hartija. Se pokriva i se ostava ubavo da se izladi. Se deli na 3 ili 4 kori i se filuva po zelba. 🙂

 

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version