Site icon Slatki Tajni

Torta so jagodi i krem od limon !!

Recept za pandespanot ke najdete ovde.

Fil 1: lemoncurd; 
 
Sostojki: 
  • 3 limoni sredno golemi
  • 2 zolcki
  • 2 celi jajca
  • 130 gr seker
  • 50 gr puter
  • 1 lazica gustin

Podgotovka;

1. Limonite se stavaat vo bikarbonat i voda okolu 5 do 10 min, za ubavo da se izmijat. Se cedi sokot od 2 limoni i se renda korata od site 3 limoni.

2. Vo pomalo tendzere se mešaat sokot od dvata limoni, sekerot, korata od trite limoni, puteroto i se stava tendzereto na ringla. Stom tecnosta zovrie se trga tendzereto od sporet i se cedi tecnosta.

3. Gustinot se meša so sokot od tretiot limon i se dodava vo tendzereto.

4. Vo sad se matat malku jajcata i zolckite i potoa se dodavaat i tie vo tendzereto. Se mesa ubavo i povtorno se stava tendzereto na ringla. Se dinsta kremot na sredna temperatura se dodeka ne se zadebeli kako krem. Ne smee da pocni kremot da vari. Se trga nastrana i se ostava skroz da se på izlade..


Fil 2;

 
– dzem od jagodi
– svezi jagodi

Za ukrasuvanje:

– neutralna ili slatka pavlaka

– svezi jagodi

Podgotovka na tortata:

1. Kremot od limon se promeshuva so 2 do 3 lazici matena pavlaka.

2. Pandespanot se sece na 3 kori. Prvata kora se premackuva so tenok sloj od marmaladot, potoa vrz marmaladot se premackuva od kremot od limon, vrz kremot od limon se redat tenki seceni svezi jagodi, potoa se stava vtorata kora od pandespanot, postapkata e ista kako za prvata kora. Na kraj se stava i tretata kora, cela torta se premackuva so matena pavlaka i se ukrasuva so svezi jagodi. Jagodite po zelba mozat da se premackuvaat so glazura, recept za gluzurata ke najdete ovde. 🙂

Facebook Comments
Exit mobile version