Site icon Slatki Tajni

Bougatsa, grcka slatka pita so griz!!

 

Ako ste bile nekogas vo grcija na odmor, sigurno ja imate probano ova pita, na sekade ja ima da se kupi, i stvarno e prevkusna…. receptata e orginal Grcka. 

Sostojki:
– 500 gr kori za baklava
– 1 litar mleko
– 200 do 250 gr seker
SLATKITAJNI.COM
– 180 gr griz
– 4 jajca
– 2 lazicki vanilin seker
– 250 gr puter
– seker vo prav, cimet

Podgotovka:

1. Mlekoto se stava na tivok ogan da se stopli, znaci samo da se stopli a ne da pocni da vari. Stom mlekoto e toplo se stava grizot i postojano se mesa, stom tecnosta ke pocne da vari se trga tendzereto od sporetot.

2. Vo sad se meshaat sekerot, jajcata i vanilin sekerot so mikser nekolku minuti, da dojde smesata ubava kremasta. Se dodava smesata vo tecnosta od mlekoto i grizot i se promesuva ubava. Povtorno se stava tendzereto na tivok ogan, postojano se mesa i se ostava da povari 3 min. Posle 3 min se trga tendzereto nastrana i se ostava kremot da se izladi da bidi mlak.

3. Puterot se rastopuva, pleh od 30×40 cm se premackuva so malku od puterot. Se stava edna kora vo plehot i se premackuva so puter, i taka se pravi so polovina od korite, znaci se stava kora i se prska so puter.
Kaj mene vo pakovkata bea 15 kori, pa jas staviv prvo 8 kori potoa 7 kori.
Znaci stavame polovina kori od pakovkata, sekoja kora prskana so puter, kraevite od korite mozat da visat okolu plehot. Se istura filot i kraevite so visat se vitkat vrz kremot. Se prodolzuva da se redat i ostanatite kori, sekoja kora premackana so puter. Kraevite za polesno se pritiskaat na okolu so cetkicka za premackuvanje. Se premackuva cela pita so puterot i se sece na pomali kocki. Se pece vo zagreana rerna na 180 stepeni 35 – 40 min. Stom ke se izladi malku se porosuva so seker vo prav i cimet i se posluzuva. Mnoguuu e vkusna..?

 

 

Kremot e gotov.

 

Prvite 8 kori.

 

Filot vrz korite,

 

Kraevite so visat staveni vrz filot.

 

Prodolzuvame so ostanatite kori.

Pitata gotova za pecenje.

Facebook Comments
Exit mobile version