Site icon Slatki Tajni

Arapsko lepce so susam!!

 

Sostojki:

Za 2 lepcinja,
– 50 gr svez kvasec
– 500 ml voda
– 1 lazicka sol
– 750 gr brasno

 

Za premackuvanje:
– 150 ml voda
– 1 lazicka seker
– 1 lazicka maslo
– 1 lazicka brasno
 
 

 

Podgotovka:

1. Kvasecot se drobi vo sad i se meśa so vodata, se ostava taka da odstoe 5 min. Se dodaat sol i brasno i so mikser se mesi meko leplivo testo. Se stava testoto vo nov sad predhodno premackan so malku maslo, se premackuva isto i testoto so malku maslo i se ostava da stasa pokrieno so plasticna folija 1 saat.

2. Testoto se istura vo premackan pleh i se deli na 2 dela. Sekoj del so raka malku se rastegnuva. Se pokriva plehot so plasticna folija i se ostava da stasa uste 1 saat. Dodeka stasuva testoto se priprema filot za premackuvanje. Se mesaat site sostojki vo malo tendzerce i na tivok ogan postojano se mesa, dodeka ne se zadebeli filot. Se trga nastrana da se izladi.

3. Drug pleh oblozen so mrsna hartija se porosuva so malku griz, se stava edniot del od testoto vo plehot i so raka se rastegnuva dolgnavesto. Se pravi so prst dlaboki lini vrz celo testo, se premackuva korata so polovina od filot i pak se popolnuvaat liniite so prst. Se porosuva lepceto so susam i se pece na 250 stepeni srede vo rernata okolu 8 do 10 min. Taka isto se pravi i so vtoriot del od testoto. 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version