Site icon Slatki Tajni

Slatko meko pecivo so domašen vanila krem!!

Mmmmmm….prevkusni se, obavezno da gi probate…

Sostojki:
– 25 gr svez kvasec
– 150 ml mlako mleko
– odprilika 500 gr brasno
– 0,5 lazicka sol 
– 1 lazicka kardemom ili vanilin seker
– 100 gr puter sobna temperatura
– 100 gr seker
– 1 jajce / moze da se pravi i bez jajce

Podgotovka:

1. Kvasecot se drobi vo sad i se mesa zaedno so mlakoto mleko, da se rastopi. Se dodavaat site drugi sostojki i se mesha so mikser okolu 10 min. Testoto trebs da bidi pomeko ne NE mnogu da se lepi. Ako go ptavite testoto bez jajce onda dodavate malku poveke mleko. Ako treba poveke braśno onda dodavate postepeno.

3. Testoto se stava na rabotna masa porosena so brasno i se ostava da odmori 20 min pokrieno. 

4. Se deli na 9 isti dela, od sekoj del se pravi topce i se stavaat topcinjata na pleh oblozen so hartija. Se ostavaat pokrieni da stasaat okolu 1,5 saat.

5. Dodeka stasuva testoto se podgotvuva kremot od vanila. Recept za vanilakremot ke najdete tuka. Kremot se ostava skroz da se izladi..

6. Sekoe kolace se vdlabnuva poleka so prsti vo sredina  i se filuva so kremot od vanila. Se ostavaat da stasat uste 10-15 min, potoa se pecat vo zagreana rerna na 220 stepeni 10 min. SlatkiTajni.com

7. Stom se gotovi se ostavaat da se izladat, potoa se premackuvaat na okolu so rastopen mlak puter i se  valaat vo seker.

Kolacite mozat slobodno da se zamrznaat, no bez premackani so puter i poroseni so seker. Potoa koga povtorno gi vadite, koga ke se ommrznaat gi premackuvate so rastopen puter i gi vaalate so šeker.

Facebook Comments
Exit mobile version