Site icon Slatki Tajni

Rolat bez gluten!!

Sostojki:
– 100 gr seker + 100 gr seker
– 70 gr meleni bademi ili lesnici 
SlatkiTajni.com 
– 35 gr nisheste
– 4 belki
– neutralna ili slatka pavlaka
– creshi

Podgotovka:

1. Vo pomal sad se meshaat 100 gr seker, bademite ili lesnicite i nisheste.

2. Vo podlabok sad se meshaat belkite vo mikser, se dodava 100 gr seker postepeno dodeka se mati. Smesata treba da bidi mnogu cvrsta.

3. Se dodavaat suvite sostojki vo smesata i se promesuva nezno so lazica. Se istura smesata vo pleh oblozen so hartija i predhodno premackana hartijata so malku maslo. So silikonska lazica se razvlekuva smesata da dojde skoro ista golemina kako mrsnata hartija. Se porosuva vrz smesata so meleni bademi ili lesnici i se pece vo zagreana rerna na 170 stepeni 20 min.

4. Na rabotna masa se stava druga mrsna hartija porosena so malku seker. Stom e korata pecena vednas se prevrtuva na drugata hartija i se vadi prvata hartija. Za polesno da se vadi hartijata moze da se premacka malku so ladna voda. Dodeka se ladi korata se priprema filot.

5. Pavlakata se mati, cresite se cistat i se secat na polovina. Se filuva korata so pavlakata i vrz pavlakata se stavat cresite. Se vitka korata od podolgata strana kako rolat. Se stava rolatot vo frizider. Se sece rolatot na pogolemi parcinja i se posluzuva.

Facebook Comments
Exit mobile version